Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία
Τι είναι η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία
Η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία είναι ο σύγχρονος απόγονος της πρώτης και μακροβιότερης μορφής ψυχοθεραπείας στην ιστορία, της ψυχανάλυσης. Στην σημερινή της μορφή έχει εξελιχθεί ενσωματώνοντας ένα τεράστιο σώμα γνώσης, που αριθμεί πάνω 130 χρόνια μελέτης και κλινικής εφαρμογής στις δημόσιες υπηρεσίες και τα ιδιωτικά ιατρεία ψυχολόγων ανά τον κόσμο.
Έχει αποδείξει και συνεχίζει να αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της όχι μόνο στο να ανακουφίζει από τα συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης, κρίσεις πανικού ψυχοσωματικά, καταναγκασμούς, αλλά και στο να επιφέρει επιθυμητές αλλαγές ώστε να είναι κανείς περισσότερο ικανοποιημένος με τον εαυτό του, τις σχέσεις του και την ζωή του.
Πώς λειτουργεί η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία
Μια βασική παραδοχή της ψυχοδυναμικής θεραπείας είναι πως όταν κάτι είναι επώδυνο μπορεί να προσπαθούμε να το αγνοήσουμε ή να το κρύψουμε από τον ίδιο μας τον εαυτό. Κάποιες φορές μπορεί να καταλαβαίνουμε ότι το κάνουμε, κάποιες άλλες όμως αυτό μπορεί να το θάψουμε τόσο βαθιά που μπορεί να μην μπορούμε καθόλου να το δούμε. Αυτό όμως, αν και κρυμμένο, εξακολουθεί να υπάρχει και συχνά οδηγεί στην δημιουργία συμπτωμάτων (π.χ κρίσεις πανικού, κατάθλιψη) ή προβλημάτων στην λειτουργικότητα του ατόμου (π.χ επαναλαμβανόμενα προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις).
Ο θεραπευτής, συζητώντας με τον θεραπευόμενο για ό,τι τον απασχολεί, επιδιώκει να καταλάβει τι λειτουργεί ως ψυχικό εμπόδιο, να του το υποδείξει με σεβασμό, και κατόπιν, μέσω ψυχοδυναμικών παρεμβάσεων, να τον βοηθήσει να βρει νέους τρόπους να αντιλαμβάνεται τα πράγματα και να κάνει επιλογές για την ζωή του. Έτσι ο θεραπευόμενος ξεκινά να βλέπει τα πράγματα, τον εαυτό του και τους άλλους υπό μια άλλη σκοπιά, και να κάνει νέες, διαφορετικές επιλογές, με τις οποίες είναι περισσότερο ικανοποιημένος. Με αυτόν τον τρόπο, το συναισθηματικό αδιέξοδο που τον ώθησε να αναζητήσει βοήθεια, σταδιακά ξεδιαλύνεται
Η θεραπευτική σχέση
Η θεραπευτική σχέση, δηλαδή η σχέση του θεραπευόμενου με τον θεραπευτή είναι “κλειδί” σε όλη αυτήν την διαδικασία. O θεραπευόμενος από την αρχή, από το πρώτο κιόλας τηλέφωνο για να κλείσει ραντεβού, θα έχει κάποια συναισθήματα απέναντι στον θεραπευτή και θα σχετίζεται με τον θεραπευτή με τον δικό του ιδιοσυγκρασιακό τρόπο. Ο θεραπευτής, αλληλεπιδρώντας με τον θεραπευόμενο, θα μπορεί από πρώτο χέρι να δει και να βιώσει τους τρόπους με τους οποίους ο τελευταίος “είναι” στις σχέσεις του με τους άλλους, και τους τρόπους με τους οποίους βάζει εμπόδια σε αυτές, αλλά και στον εαυτό του. Μέσω των παρεμβάσεων του ο θεραπευτής, χρειάζεται να δώσει στον θεραπεύομενο νέες εμπειρίες, υγιών τρόπων σχέσης με τους άλλους και με τον εαυτό του.
Ο ψυχοδυναμικός ψυχοθεραπευτής
Στην ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία, η επάρκεια του θεραπευτή διαφυλάσσεται με υπευθυνότητα, καθώς ο χρειάζεται ο ίδιος να βρίσκεται σε θεραπεία ή να έχει αναλυθεί επί χρόνια, να έχει μελετήσει και κατανοήσει σε βάθος ένα μεγάλο σώμα ψυχοδυναμικής βιβλιογραφίας αλλά και να βρίσκεται υπό εποπτεία προκειμένου να μην παρασύρεται από τυφλά του σημεία.